Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

1) Linux - Co to je?

Na internetu najdete mnoho podrobných vysvětlení, ale pro začátečníka jistě postačí následující vysvětlení:

Linux je základ operačních systémů, obecně nazývaných Linux. Na základě linuxu je vytvořeno mnoho variant operačních systémů jako jsou Ubuntu, PClinuxOS, Mandriva, OpenSuse, Debian, Slax, Grenie linux, Sam linux, Dreamlinux, Linux Mint a další a další. Stačí si jen vybrat. Logem operačních systémů linux je TUX (tučňák).

Linuxové operační systémy jsou v drtivé většině zdarma. Existují vyjímky, které však mají alternativu zdarma a ty co nemají, k těm se jako začátečník pravděpodobně ani nedostanete.

Linuxové OS jsou alternativou k operačním systémů Windows, Mac OS, BSD, Solaris, BeOS atd.

Pokud chcete podrobnější vysvětlení, tak ho naleznete zde.

Pro předběžnou představu jak může vypadat linux -> Ubuntu 8.04 vidíte na následujícím obrázků popř. na čtyř záznamech z youtube pod článkem.

V dalších článcích vás budu postupně seznamovat s operačním systémem linux tak, aby jste byli schopni po přečtení Průvodce Linuxem, si vybrat "správný Linux", nainstalovat, spravovat a pracovat :) .





Žádné komentáře:

Okomentovat