Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

6) Vybíráme distribuci linuxu

A je to tu, vybereme si tu "správnou" distribuci.

Podle čeho byste měli vybírat vaši distribuci?
  1. Podle výkonu vašeho PC
  2. Podle vzhledu

1. VÝKON PC

Nejdříve je nutné si uvědomit jaký PC vlastníte. Jedná se především o výkon vašeho procesoru a velikosti paměti RAM. Co se týká grafické karty, není až tak důležitá, ačkoliv kvalitnější karta se bude hodit při případném spuštění Compiz Fusion (efekty vzhledu - o tom později).

Obecně se dá říci, pokud máte PC s procesorem rychlejším jak 1 GHz a pamětí RAM rovnou či vyšší jak 512 MB, pak si můžete zvolit, kteroukoliv distribuci budete chtít. Toto jsou přibližně optimální požadavky na PC u "velkých distribucí", které jsem již uvedl v článku č.2.

Pokud vaše PC nedisponuje některým z parametrů, tedy rychlost procesoru je nižší jak 1 GHz nebo paměť RAM je nižší jak 512 MB, pak byste měli zvážit o kolik je vaše PC na tom hůře, než optimální požadavky a případně vyzkoušet nějakou odlehčenou distribuci linuxu. Co znamená odlehčená distribuce? Hned se to dozvíte, čtěte dále.


2. VZHLED DISTRIBUCE

Začnu trošku ze široka. Představte si auto bez kapoty. Auto bez kapoty je jádro linuxu, na které je možné si zvolit kapotu z nejrůznějších materiálu. Tím materiálem může být ocel, hliník, plast, papír - záleží na vašich požadavcích a "síle" vašeho auta. Krom samotného výběru kapoty si samozřejmě můžete vybrat barvu a druh laku kapoty. Kapota automobilu je v linuxu GRAFICKÉ PROSTŘEDÍ (window manager). Aby vám toto srovnání bylo ještě jasnější, srovnáme toto s vám známým ms windows. Ve windows není možné si kapotu vybrat popř. vyměnit, pouze je možné si vybrat barvu a lak kapoty.

Jistě již tušíte proč jsem zde popsal co je "kapota" linuxu. Úzce to souvisí s výběrem vaší distribuce vůči rychlosti vašeho PC. Pokud máte dostatečně silné PC můžete si vybrat komfortnější, těžší grafické prostředí (kapotu). Samozřejmě vám nic nebrání i na dostatečně silném PC provozovat linux z lehčím grafickým prostředím (papírovou kapotou), ale přijdete o určitý komfort těžších a luxusnějších grafických prostředí. Pokud však vaše PC nedosahuje optimálních hardwarových požadavků na PC "velkých distribucí", pak je možné instalovat distribuce z lehčím grafickým prostředím. Tyto distribuce vám poběží dostatečně rychle i na velmi starých a pomalých strojích. Soupis nejpoužívanějších "odlehčených distribucí, ve většině případů s lehčím grafickým prostředím najdete ZDE".

Každé grafické prostředí má nějaký svůj název:
  1. Těžká, komfortní grafická prostředí - GNOME, KDE - používají "velké distribuce"
  2. Odlehčená grafická prostředí - XFCE, FLUXBOX, FVWM, FVWM-CRYSTAL, E17 atd. - používají odlehčené distribuce linuxu
Které grafické prostředí mám používat? Jelikož předpokládám, že se rozhodnete podle vzhledu na obrázcích jednotlivých distribucí linuxu, tak je to celkem jedno :) Jen vás upozorním na základní rozdíly grafických prostředí GNOME a KDE. Nebudu se zabývat odlehčenými grafickými prostředími, jelikož i u odlehčených grafických prostředí jsou některé těžší a některé lehčí "kapoty" - zde spíše než na vzhledu, záleží na správně odlehčené distribuci právě pro váš počítač.

Každá zvolená distribuce linuxu má svoje buď jediné nebo základní grafické prostředí. Tudíž pokud si vyberete např. distribuci Ubuntu, vyberete si tím i grafické prostředí GNOME (distribuce Kubuntu - KDE). Pokud si vyberete např. distribuci PClinuxOS, vyberete si tím i grafické prostředí KDE (PClinuxOS gnome - GNOME). Na následujících obrázcích vidíte základní prostředí GNOME (Ubuntu 8.04) a KDE (PClinuxOS 2007). Podle rozložení grafického prostředí poznáte i z obrázků ostatních distribucí jaké používají grafické prostředí. Časem vám jistě jedno z grafických prostředí přiroste k srdci a při případném testování jiné distribuce budete hledat distribuci s vaším oblíbených grafickým prostředím.
















Na obrázku vlevo vidíte distribuci Ubuntu 8.04 s grafickým prostředím GNOME. Typické pro GNOME jsou dva základní panely s hlavním panelem na horní straně. Dalším typickým jevem GNOME je hlavní nabídka (ve windows START) na horním panelu rozdělená do třech položek (Aplikace, Místa, Systém). Také by se dal ohodnotit vzhled, který je oproti grafickému prostředí KDE decentnější.

Na obrázku vpravo vidíte distribuci PClinuxOS 2007 s grafickým prostředím KDE. Typickým znakem pro KDE je jeden široký základní panel na dolní straně. Na rozdíl od GNOME hlavní nabídka není rozdělena, součástí jednoho tlačítka jsou jak aplikace, místa tak i nastavení systému. Vzhled je trochu "vymalovanější".

Pokud se nemůžete rozhodnout mezi některou z distribucí kvůli grafickému prostředí, tak vás mohu uklidnit - obě prostředí jsou zcela upravitelné a s použitím Compiz Fusion (efekty vzhledu), můžete svou distribuci vzhledově zcela předělat, prakticky jak je libo. Dokonce je možné mít v jedné distribuci nainstalováno více grafických prostředí. Pokud se vám z nějakého důvodu nebude líbit stávající grafické prostředí, je možné jiné grafické prostředí jednoduše nainstalovat a používat (podrobněji o tom, až v dalších článcích).

Co si teda vlastně mám vybrat?

Uvědomit si na jakém PC budu pracovat:
  1. Dostatečně kvalitní počítač pro velké distribuce - pak doporučuji vyzkoušet PRŮVODCE VÝBĚREM (pravděpodobně vám vyjde výsledek Ubuntu, Kubuntu, PClinuxOS, Mandriva či OpenSuse.
  2. Mám méně výkonné PC - pak doporučuji projít stránku ZDE.


Pokud váháte nad výběrem jedné z uváděných "velkých distribucí" z důvodu, že jste viděli obrázky, kde byla distribuce anglicky, nemějte strach. Distribuce jsou česky, ačkoliv u některých distribucí se úplné počeštění provádí až během instalace či po instalaci formou aktualizací.

V dalším článku vámi vybranou distribuci stáhneme (legálně :) ), vypálíme a připravíme PC na instalaci vašeho nového operačního systému.

Žádné komentáře:

Okomentovat