Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

14) Kompatibilita Lin. a Win.

Nyní vás chci upozornit na možné nepříjemnosti mezi kompatibilitou Linuxu a Windows. Je nutné si uvědomit, že ms Windows je absolutně majoritní operační systém. Proto je nutné, pokud vytvoříte dokument v Linuxu, zda uživatel ms Windows bude tento dokument schopný otevřít. Linux a programy v Linuxu, se velice snaží být co nejvíce kompatibilní, avšak z mnoha důvodů kompatibilita nemusí být vždy 100%.

Nepříjemnosti bych rozdělil na dvě části. Na nepříjemnosti, se kterými se můžete setkat vy, v Linuxu a na nepříjemnosti, se kterými se může setkat uživatel ms Winodows.



Nepříjemnost v Linuxu:

Kódování:

Názvy souborů a dokumentů se nezobrazují správně s českými znaky? Tento problém je zapříčiněn kódováním vytvářených dokumentů pouze v operačním systému Windows, kódování windows-1250. Linux používá univerzální moderní typ kódování utf-8 (viz. wikipedie). S kódováním dokumentů vytvořených v Linuxu nebudou problémy ani na Windows.

Řešení: Záleží zda se jedná o názvy dokumentů, pak jednoduše přepsat názvy. Existují i programy, které dokáží hromadně překódovat názvy. Pokud se jedná o špatné zobrazení písma v dokumentech, titulcích apod., pak pouze stačí si nastavit v programu (pokud to neudělá hned při otevření za vás), ve kterém jste otevřeli dokument, kódování na windows-1250. Stejně tak, se můžete setkat s několika webovými stránkami (většinou, ne moc profesionálními), které jsou psány pod kódováním windows-1250, pak stačí v prohlížeči ručně přepnout kódování na toto kódování.
Nemějte obavy, občas se s tímto problémem můžete setkat, ale není to časté. Není to žádný zásadní problém. Pokud již budete pracovat v Linuxu a tvořit dokumenty v Linuxu, nebudete mít s těmito dokumenty žádné problémy, stejně tak nebudou mít problémy s vašimi dokumenty ani v operačním systému ms Windows.


Nepříjemnost ve Windows:

Kancelářské balíky:

Největším a nejpoužívanějším kancelářským balíkem v Linuxu je OpenOffice, což je alternativa k ms Office. Někteří, tento kancelářský balík znají, nebo dokonce používají na Windows, pak následující řádky je nepřekvapí a již jistě vědí na co si mají dát pozor.

















Ve většině případů, není problém otevřít dokumenty vytvořené v ms Office v OpenOffice, ale musíte myslet na své kolegy s ms Office, který nedokáže otevřít dokumenty standartně ukládané do otevřeného formátu ( odt, ods, odp, odb). Pokud má kolega v ms Windows OpenOffice (OpenOffice.org), samozřejmě nebude mít žádné problémy. Pokud nemá, pak je nutné na to myslet a uložit dokument ve formátu ms Office, což OpenOffice umožňuje (uložit jako, viz. následující obrázek).



Osobně doporučuji, pokud se jedná o hotový dokument, který již kolega s ms Office nebude upravovat, exportovat do PDF. Tato možnost v OpenOffice existuje. Stačí jedno kliknutí na ikonku PDF (viz. následující obrázek). S dokumenty v PDF nebudou vůbec žádné problémy na žádné operačním systému.




Pokud to nebude možné a bude nutné dokumenty ukládat ve formátu ms Office, pak si přečtěte následující body, kterými vás chci upozornit na schopnost OpenOffice, uložit dokumenty kompatibilní s ms Office.
  1. Pokud se týká kompatibility textových dokumentů (ms Office - Word), nebývá problém. Někdy se může objevit pouze posunuté řádkování.
  2. Pokud se podíváme na dokumenty vytvořené v tabulkových procesorech (ms Office - Excel), nebývá velký problém, pokud nejsou v těchto dokumentech vytvářeny složité struktury, nebo velké množství méně používaných pokročilých funkcí. Pokud jste běžným uživatelem, pravděpodobně na žádný problém nenarazíte, snad jen na jiný vzhled grafů.
  3. Dalším dokumentem, na který chci upozornit, je práce v prezentačním prostředku (ms Office - Powerpoint). Zde platí to co pro tabulkový procesor. Problémy zde velké nebývají, pokud nepoužíváte složité, pokročilé animace. Tyto animace nemusí správně pracovat, nebo některé nebudou funkční vůbec.
  4. Poslední z důležitých částí kancelářského balíku bývá práce s databázemi (ms Office - Access). Kompatibilita mezi databázeni z ms Office a OpenOffice může být u rozsáhlých projektů horší. Může se vám stát, že databázi vytvořenou v ms Office, OpenOffice nebude schopný ani otevřít. Opačně se to nestává.

Toto jsou dvě nepříjemnosti, se kterými se můžete setkat mezi programy a sytémy Linux a Windows. Proto je dobré, si uvědomit, kam a komu dokumenty zasíláte. Zda budou dokumenty ještě upravovány, nebo zda jsou to dokončené dokumenty k prezentaci.

V případě nepřekonatelných problémů s nějakým programem (výsledkem práce programu), který není kompatibilní s programy na druhém operačním systému, čtěte článek o Wine, popř. o Virtualizaci operačního systému.

Žádné komentáře:

Okomentovat