Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

12) Správa software

Z předcházejícího článku už víme jak nainstalovat linuxové programy. Nyní si řekneme co dělat v případě odinstalace, reinstalace, nebo problémů s nainstalovanými programy.


Již víte, že instalace se provádí pomocí programů k tomu určených (viz. článek 11). Víte také, že tyto "programy" umožňují nejen instalaci programů, ale také možnosti jako jsou aktualizace programů, nebo jejich odinstalaci či reinstalaci. Pokud instalujete program, můžou se vám spolu s programy nainstalovat další "prográmky" (závislosti - viz. článek 11) potřebné pro běh systému. To může dělat problémy při odinstalaci programů.

1) Obecně se dá říci, pokud odinstalujete program, který jste nainstalovali sami, nebyl v základní instalaci systému, nehrozí, že byste měli nějaký problém. Program, který chcete odinstalovat, sebou odinstaluje i své závislosti, které byli nainstalované s instalací samotného programu. Pokud se však pokusíte odinstalovat program, který je v základní instalaci distribuce (hned po instalaci), může sebou odinstalovat závislosti, programy důležité pro vzhled, v horším případě i pro funkčnost systému. Samozřejmě není problémem tyto programy zpět nainstalovat, ale může vám to způsobit drobné nepříjemnosti. Osobně doporučuji programy, které jsou v základní instalaci neodinstalovávat. Pokud vám přesto vadí v nabídce aplikací, doporučuji tyto programy pouze "zneviditelnit" (o tom později).


2) Pokud se z nějakého důvodu program chová neočekávaně, problematicky, nespustí se vůbec, budete z operačního systému windows zvyklí program reinstalovat. Ano, i tato možnost je v nabídce těchto správců programů (Synaptic, Adept). V linuxu tato možnost však z 95% nebude potřebná. Tato možnost by vyřešila problém, snad pouze v případě, že instalace programů neproběhla v pořádků, či poškozených závislostí programů.
V případě, že vám program fungoval v pořádku a z neznámého důvodu přestal správně fungovat, je mnohem efektivnější záloha, smazání nastavení. Nyní se ptáte, jaké nastavení mám na mysli. Každá distribuce má své úložné místo pro vaše data (Dokumenty, Obrázky, Fotky, Videa, Hudba), nejčastěji pojmenované jako Dokumenty, Domovská složka apod. Pokud se podíváte do této hlavní složky uživatele a stisknete kombinaci CTRL+H, objeví se vám kromě vašich složek a souborů i složky a soubory začínající tečkou (.vlc - nastavení přehrávače vlc).
K čemu jsou tyto složky a soubory? Tyto složky a soubory jsou vaše osobní nastavení jednotlivých programů, ale i celého grafického prostředí (viz. článek 6).
Co může být tím nastavením? Můžou to být např. záložky webových prohlížečů, které jste si založili, playlisty hudebních a video přehrávačů, emaily poštovních klientů, nastavení účtů messengerů apod. Pokud máte problém, je dobré najít složku odpovídajícího problémového programu, složku si zazálohovat (doporučuji smazat tečku před názvem složky) a zkusit znovu spustit program. Program si automaticky vytvoří svou novou, čistou skrytou složku se základním nastavením. Pravděpodobně bude program fungovat OK. Pokud, nechcete přijít o svá nastavení například, ty které jsem výše uvedl, podívejte se do vámi zálohované složky, v které kromě nesrozumitelných konfiguračních souborů najdete i vámi požadované nastavení, které stačí nakopírovat zpět do nově vytvořené skryté složky. Po znovuspuštění bude program obsahovat i vaše nastavení, které jste zkopírovali zpět.












Na obrázku vlevo vidíte Domovskou složku z Ubuntu 8.04 v běžném zobrazení. Vpravo vidíte stejnou složku v rozšířeném zobrazení. V zobrazení se skrytými složkami.

Nemažte bezmyšlenkovitě skryté složky. Smažte vždy jen konkrétní složku, konkrétního problémového programu. Především smazáním konfiguračních skrytých souborů, které se také zobrazí, se můžou vyskytnout problémy s přihlášením. Jsou řešitelné, ale je zbytečné jedním bezmyšlenkovitým smazáním souboru si dělat další problémy.


3) Další možností programů pro správu programů je aktualizace. Aktualizace se vám ve "správcích programů" (Synaptic, Adept) zobrazí změněnou ikonkou u programu, či je možné si vyfiltrovat programy k aktualizaci a ty stejným způsobem, jako je instalace programů, zaktualizovat. Většina "velkých distribucí" má aktualizaci systému řešenou automatickou kontrolou. V případě nalezení některé aktualizace, zobrazí se upozornění na vaší ploše (v tray oblasti).


4) V těchto programech pro správu programů, najdete další možnosti nastavení programů a možnosti filtrace programů podle nejrůznějších parametrů. To už jistě sami projdete a zjistíte možnosti vašeho programu pro správu programů.


Program se nespustí po instalaci, nebo se nepodařilo vyřešit problém pomocí předcházejících možností? Existuje varianta, jak zjistit proč program nepracuje správně. Jde o použítí obávaného začátečníky, ale velice užitečného programu zvaný Terminál, Konsole, Xterm, Sterm apod. Jelikož jste začátečníci, nebudu vás tady zahlcovat spousty, vám nesrozumitelných příkazů. Uvedu jen Terminál jako jednoduchou pomůcku jak zjistit, proč program správně nepracuje. Na následujích dvou obrázcích vidíte dva z "terminálů".













Na obrázku vlevo vidíte "terminál" (Bash) z distribuce OpenSuse 11, kde jsem použil příkaz amarok, který otevřel hudební přehrávač Amarok. Jelikož je program funkční bez chyb, neukázala se pod příkazem v "terminálu" žádná chyba.

Na obrázku vpravo vidíte Terminál z distribuce Ubuntu 8.04, kde jsem použil příkaz gimp, který otevřel grafický editor Gimp. Stejně jako v předcházejícím případě, program Gimp funguje bez chyb, v terminálu se nezobrazila žádná chybová hláška. Jistě jste si již všimli, že před příkazem gimp, jsem použil příkaz bluesfish. Tento příkaz spustil html editor Bluefish, který jsem před zadáním příkazu gimp zavřel. Stejně jako Gimp i program Bluefish fungoval bez chyb.

Jaký příkaz mám zadat? Většina jednoslovných názvů programů slouží i jako příkaz, kterým je možné spustit program z terminálu (viz. amarok, gimp, bluefish). Pokud si nejste jistí správností příkazu, není nic jednoduššího, než se podívat do správce balíků (Synaptic, Adept, Yast atd.) a nechat si vyhledat nainstalovaný program. Název, který je uveden ve správci balíků, můžete použít jako příkaz do terminálu. V případě, že zadáte špatný název, nic se nestane.

K čemu mi bude chybový výpis? Muže vás přiblížit k řešení problému. Např. nainstalujete program, který pro svůj běh potřebuje nainstalovanou javu určité verze. Nebudete mít nainstalovanou javu a pokusíte se program spustit. Program se nespustí. Zadáte příkaz (název) programu do terminálu, který vypíše, že programu chybí např. sun-java6-jre. sun-java6-jre je název jedné z verzí javy, kterou si pod tímto názvem můžete ve správci balíků vyhledat a nainstalovat. Tímto máte problém vyřešený.
Pokud bude výpis složitější, je možné chybovou hlášku vložit do vyhledávačů, který vás jistě nasměruje na řešení vašeho problému. V případě, že vám nepomůžou ani vyhledané stránky, jistě vám kolegové s fór vaší distribuce po předložení chybové hlášky poradí co máte udělat.



Pokud vám správce balíků vypíše nějakou hlášku, nebojte se ji přečíst. Ve většině případů vám píše i řešení problémů. Může se jednat např. o problém po zavření Synapticu při instalaci a tedy nedokončené instalace, případně porušené závisloti.

Žádné komentáře:

Okomentovat