Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

17) Efekty vzhledu

Efekty vzhledu, neboli aplikace Compiz Fusion, která Vám roztančí Vaši distribuci Linuxu. Pro ty co nevědí o čem mluvím, udělají nejlépe, když se podívají na záznamy z youtube, které jsou na dolní části tohoto blogu.

Jedinou zásadní podmínkou pro provozování Compiz Fusion je, v současné době, alespoň výkonově průměrná grafická karta s velikostí paměti 64 MB. Pokud nemáte tušení jak výkonnou grafickou kartu máte, tak to jednoduše vyzkoušejte. Když nebude dostatečná, efekty vzhledu se nespustí nebo pojedou trhaně.

V minulém článku jsem psal o možnostech vzhledu linuxových distribucí. Pro ty co tento článek nečetli, shrnu dvěma slovy jaké jsou možnosti úprav vzhledu Vaší distribuce - téměř neomezené. Ovšem tyto úpravy vzhledu jsou stále jen úpravami, které z Vašeho systému udělají na Vaše oko, pěknou distribuci, ale pouze ve statickém stavu. Compiz Fusion Vám umožní udělat vzhled distribuce atraktivním i při jakémkoliv pohybu. Ať se jedná o vlnící se okna, shoření okna při zavření, nebo jeho odlétnutí po složení programu do vlaštovky :), nebo přepínání ploch (viz. článek 16 - aplet) pomocí otočení kostky (viz. následující obrázky), náhledy minimalizovaných oken, náhled všech ploch najednou (viz. následující obrázek), až neskutečné přiblížení místa kolem kurzoru, nejrůznější možnosti náhledů všech spuštěných programů a další a další a další. Možnosti a nastavení jsou opravdu velice rozsáhlé.





























Efekty vzhledu mě po instalaci distribuce nefungují? Ano, některé distribuce automaticky nemají aktivovaný Compiz Fusion. Compiz Fusion je pak třeba aktivovat. Každá distribuce má možnost aktivace trochu jinde (ovládací centrum). Takže se musíte porozhlédnou v nastavení vzhledu Vaší distribuce.

Mohu používat Compiz Fusion na distribuci s odlehčeným grafickým prostředím? Samozřejmě, jak jsem uvedl na začátku článku, záleží především na dostatečně výkonné grafické kartě. Pokud máte PC s takovou grafickou kartou, můžete i na starším PC, nebo s distribucí s odlehčeným grafickým prostředím (viz. článek 6) používat Compiz Fusion.

Jak mám spustit ten či onen efekt? Nejdříve je nutné se podívat zda Vámi požadovaný efekt je aktivovaný. Nastavení Compizu Fusion a jeho efektů najdete v jeho manažerovi (viz. následující obrázek). Proto hledejte ve Vaší distribuci možnost Advanced Desktop Effects Settings. Některé distribuce nemají nainstalovaný tento manažer po instalaci, proto je nutné tohoto manažera nainstalovat (viz. článek 11).
V manažerovi Compiz Fusion se podívejte, zda Váš požadovaný efekt je aktivovaný. Pokud ano, v jeho nastavení najdete jakou možností se efekt spustí - klávesová zkratka, tlačítkem myši, kombinací nebo automaticky.

Manažer Compiz Fusion - nastavení efektů vzhledu

Na videích, obrázcích jsem viděl průhledná okna, kde jsou? Jedná se o jinou aplikaci než je Compiz Fusion, ačkoliv je aktivní pouze při spuštěném Compiz Fusion. Touto aplikací je Emerald, který nainstalujete pomocí Správce balíků (viz. článek 11). Pomocí tohoto programu si můžete upravovat vzhled rámu oken, průhlednost, barvu, typ, ale i tlačítka určená pro minimalizaci, maximalizaci, zavření.

Emerald Theme Manager

Na následujícím obrázku vidíte jak může vypadat téměř zcela průhledný rám okna ve spuštěném Compiz Fusion, za pomocí aplikace Emerald.




Než začnete používat Compiz Fusion, chci Vás upozornit na možné problémy při hraní 3D her při spuštěném Compiz Fusion. Jelikož Compiz Fusion využívá práci grafické karty, stejně jako 3D hry, mohou hry "blikat". Doporučuji proto, při hraní 3D hry vypnout efekty vzhledu v nastavení Vaší distribuce.

Upozornění pro Vás, kteří jste četli pouze tento článek a na základě efektů, které jste viděli, chcete nainstalovat Linux. Ne nic neinstalujte! Důrazně doporučuji si přečíst Průvodce Linuxem od začátku. Linux skýtá své výhody, ale i své nevýhody. Instalovat Linux pouze na základě efektů Compiz Fusion, aniž byste s ním měli zkušenosti, není dobrým rozhodnutím. Měli byste mít jiné důvody pro instalaci Linuxu. Compiz Fusion je pouze třešnička na dortu.

Žádné komentáře:

Okomentovat