Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

2) Linux - Operační systém?

Linux existuje v mnoha variantá tzv. distribucích. Stačí si jen vybrat svůj nový operační systém. Pokud víte jen to, že OS linux existuje, doporučuji si vybrat jednu z "velkých linuxových distribucí" jako jsou distribuce Ubuntu, PClinuxOS, Mandriva, OpenSuse.


  • Ubuntu


  • PClinuxOS


  • Mandriva


  • OpenSuse



  • Samozřejmě existuje mnoho dalších distribucí linuxu, které se zaměřují na začátečníky, pokročilé a nebo se zaměřují na starší méně výkonné počítače. Následující odkaz ukazuje na stránku, která odkazuje na nejrůznější distribuce linuxu.

    Distrowatch



    "Velké distribuce" bývají pro začátečníka nejvhodnější. Instalace je zcela bezproblémová, ačkoliv existují určitá pravidla a zásady, které by si měl i začátečník přečíst a zjistit předem než začne s instalací systému. Samozřejmě je ideální, pokud nemáte vůbec žádné zkušenosti ani s instalací OS požádat někoho, kdo alespoň někdy nainstaloval nějaký operační systém.

    Běžná práce v linuxových (velkých) distribucích je stejně lehká (obtížná) jako v jakémkoliv jiném operačním systému. Pravdou zůstává, že linux a jeho distribuce mají odlišný vzhled než majoritní os, programy jsou odlišné, ale práce zůstává stejná -> klikání a klikání.

    Pověra, že s linuxem pracují jen programátoři není pravdivá, ačkoliv i programátoři pracují s linuxem, stejně tak jako programátoři pracují s ms windows. Já osobně jsem začínal s linuxem v době, kdy jsem nevěděl, že nějaké programování existuje :) .

    3 komentáře:

    1. Paradni stranky,,,co dodat :-)
      Bryan

      OdpovědětVymazat
    2. Jen technicka poznamka:
      Mandriva neni distro, ale Francouzska spolecnost, ktera stoji za vyvojem distribuce zvane 'Mandriva Linux' ;) Jinak pěkné.

      OdpovědětVymazat
    3. Díky za postřeh. Samozřejmě máte pravdu.
      Přeci jenom Mandriva se píše rychleji než Mandriva Linux :-)

      OdpovědětVymazat