Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

4) Je můj hardware OK pro linux?

Jak jsem již v předchozím článku napsal, ne každý hardware v linuxu musí fungovat. Jedná se především o neexistující ovladače hardware - tedy ovladače, které výrobci hardware nevyvíjí. Neděste se! I když nebude na vašem instalačním cd pro vaše zařízení ovladač pro linux (s největší pravděpodobností nebude) nebo ho nenajdete ani na webových stránkách výrobce, nemusí to znamenat, že v linuxu nebude fungovat. Je pravděpodobné, že fungovat bude. Obecně mohu říci, že problémový hardware bývá ten, který je velice specializovaný či nejnovější (v tomto případě je pravděpodobné, že během několika měsíců bude i v linuxu fungovat - než se ovladače dostanou do jádra linuxu viz. předchozí článek).
Nejjednodušší jak zjistit zda váš hardware bude fungovat, je linux vyzkoušet. Teď si možná říkáte, že toto by *censored* neřekl. Ano toto by *censored* neřekl, ale většina linuxových distribucí disponuje možností říkající si tzv. Live CD.

Co je a jak získám live cd? V předchozích článcích jsem napsal, že linuxové distribuce jsou zdarma. Jelikož tomu tak je, je možné si stáhnout linuxovou distribuci zdarma ze stránek jednotlivých distribucí zcela legálně viz. článek č. 2. Live cd je jednou z variant instalačních cd (dvd). Obecně se dají rozdělit instalační cd v linuxu na:
* Live CD
* Instalační CD (DVD)


Co je tedy live cd? Jediný podstatný rozdíl oproti běžnému instalačnímu cd je ten, že live cd po vložení a nabootování (o tom až v dalších článcích) nezačne linuxovou distribuci hned instalovat na váš počítač, ale začne se spouštět operační systém linux jako by byl nainstalovaný (na vašem počítači uvidíte svůj linux, tak jak bude vypadat po instalaci). Nebojte se, nic se zatím neinstaluje ani nenainstalovalo, jedná se pouze o spouštění operačního systému z CD. Je to takové ukázkové, testovací cd, avšak i v tomto stavu je systém téměř plně funkční. Pouze jeho běh je výrazně pomalejší, než systému nainstalovaný na vašem PC. Po nainstalování je systém mnohem rychlejší.


Nyní již zřejmě tušíte co je live cd. Je to tedy, takový "systém na zkoušku", aniž byste ohrozili váš současný systém či vaše důležitá data. V čem vidím velké plus live cd je, že si pomocí jednoho vypáleného cd můžete vyzkoušet, zda váš hardware bude v linuxu funkční.

    Pokud vyzkoušíte Live CD, první úspěšnou zkoušku složí linux vs. váš hardware, pokud po nabootování live cd se systém v pořádku spustí a uvidíte grafické prostředí vaší distribuce. Znamená to, že vaše pc bylo v pořádku rozpoznáno a systém s velkou pravděpodobností i po klasické instalaci na váš počítač (hardisk, hdd) naběhne stejně tak v pořádku.


  • Další velice podstatnou záležitostí je funkčnost internetu. V linuxu to platí dvojnásob.

    Pokud hodláte nainstalovat systém na PC bez internetu, ztratíte tímto několik podstatných výhod a naopak přibudou určité obtíže. Proto nedoporučuji používat linuxové distribuce na pc bez internetu.


    Pokud používáte internetové zapojení přes ethernet, pravděpodobně nebudete mít problémy.

    Týká se to především zapojení modemů, routerů, wifi přes DHCP. Pokud máte toto zapojení, mělo by vám jít připojení k internetu hned a to i v Live CD. Pokud nastavujete parametry IP, Maska, podsítě, Adresa brány, DNS, je nutné tyto parametry "naklikat". Ve většině distribucí to bude pod položkou "síť". Poté by vám mělo jít připojení k internetu opět i na Live CD.


    Pokud se připojujete přes USB modem, můžete očekávat problémy, které jako začátečník (sám) budete těžko odstraňovat. Neklesejte však na mysli, projděte fóra vaší i třeba ostatních distribucí a nechte si vyhledat váš typ modemu popř. se nebojte zeptat i na banální věci, které vám nejsou jasné. Všichni jsme někdy začínali :) .

    Pokud internetové připojení funguje, můžete se už skoro radovat.



  • Další důležitou položkou je správná funkčnost grafické karty. Funkčnost grafické karty zjistíte až po instalaci systému. Obecně se dá říci, že pokud používáte grafické karty Intel neměli byste mít problémy. U grafických karet ATI a NVIDIA se mohou vyskytnou problémy u nejnovějších karet, které se však dají ve většině případů vyřešit. Obě firmy vydávají ovladače pro linux. Pokud vlastníte jinou grafickou kartu doporučuji opět projít fóra vaší distribuce a popř. se zeptat na zkušenosti s vaším typem grafické karty.


  • Častokrát poslední důležitou položkou pro práci v linuxu jsou tiskárny, skenery a multifunkční zařízení. Obecně platí, že bezproblémové bývají výrobky od HP, méně problémové od EPSON a problémovější bývají výrobky firmy CANON. Nicméně není to pravidlem v každém případě. I tato zařízení je možné vyzkoušet v Live cd. Pokud správně pracují v Live cd budou správně fungovat i ve "skutečném" linuxu.


  • Pokud vám všechen hardware správně funguje nebrání vám ohledně hardware nic v instalaci linuxové distribuce.

    Vaše vybraná distribuce nedisponuje Live CD? Potom se porozhlédněte po vašem typu hardware po linuxových fórech a když nebude nic nasvědčovat, že by byl váš hardware problémový pak "riskněte" instalaci, nebo vyzkoušejte Live cd jiné distribuce. Proč jiné distribuce? Základ distribucí je linuxové jádro ("ovladače"), které jsou u všech distribucí "prakticky" totožné.

    Snad jsem vás tímto článkem neodradil. Může se z tohoto článku zdát, že váš počítač skoro určitě nemůže běžet s linuxem. Nebojte se, jde spíše o upozornění a předběžné porovnání vašeho hardware s možnými problémy. Moje osobní zkušenosti jsou takové, že na 5 počítačích (mnou instalovaných) s nejrůznějším hardwarem, přípojnými zařízeními jsem měl problém pouze s jednou (moderní) síťovou kartou.

    Příště se pustíme do software. Jaký pro linux existuje a lehce přiblížím, jak se software v linuxu instaluje. Hned v následujícím článku začneme vybírat vhodnou distribuci, získáme (stáhneme), vypálíme a spustíme (bootování) live cd.


    3 komentáře:

    1. Ano mam inet cez USB modem HUAWEI od Orange a mam s tim problem. A to bol moj koniec s linuxom. Nebavilo ma stale restartovat pocitac a skusat.

      OdpovědětVymazat
    2. Ano, USB modemy je jednou z největších bolestí linuxu. Některé z modemů se dají poměrně jednoduše zprovoznit, ale to v případě, že už máte, alespoň základní znalosti správy systému. Koneckonců USB modemy obecně nejsou nejlepší volbou k žádnému operačnímu systému.
      Každopádně doporučuji modemy, pro připojení přes ethernet. Není problém v žádném operačním systému.

      OdpovědětVymazat
    3. USB modem už nemusí být nepřekonatelný problém.
      http://www.linuxexpres.cz/praxe/jak-v-linuxu-pohodlne-pripojit-usb-modem-pro-adsl

      OdpovědětVymazat