Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

5) Software v OS Linux

Poslední důležitou věcí před samotnou instalací systému, je uvědomit si zda software, který v současnosti používáte (pravděpodobně na ms windows) je v linuxu nahraditelný. Již v příspěvku č.3 jsem naznačil, že v operačním systému linux nemůžete, za normálních okolností, používat programy určené pro windows. Tedy programy, které jste zakoupili v obchodě a mají označení pro ms windows, nebo programy stažené ze serverů jako jsou stahuj.cz, instaluj.cz, slunečnice.cz.

Nyní jsem možná některé uživatele windows trochu vyděsil, nemějte strach, existuje spousta software pro linux a mezi nimi jistě najdete i známé softwarové kousky, které možná používáte i na windows. Jedná se o software, který jeho vyvojáři vyvíjí jak pro linux tak i pro windows či mac os. Těmito kousky jsou např. webové prohlížeče Firefox a Opera, kancelářský balík Open Office nebo grafický editor Gimp či komunikátor Skype.

Pokud nejste vázáni na nějaký profesionální (placený) program či hru, tedy i ve windows si vystačíte s tzv. free (zdarma) programy, jistě nebudete mít žádný problém s přechodem k linuxu ohledně software. Stejně jako celý operační systém linux, tak i drtivá většina software pro linux je zdarma. Žádné shareware verze, trial verze, demo verze.

Pokud disponujete nějakým softwarem či hrou, kterou musíte mít, je tu alternativa "emulátoru" wine simulující prostředí windows. Ve wine stejně jako ve windows nainstalujete program, spouštíte a pracujete. Upozorňuji však, že se jedná až o poslední možnost, která nemusí vždy a s každým softwarem a především hrami v pořádku fungovat.
Jsou tu i přesto ještě dvě alternativy.

* Virtualizace celého operačního systému (Virtualbox) -> to znamená spouštění programu např. Virtualboxu v operačním systému Linux a v něm spouštění např. operačního systému windows, v kterém pak můžete pracovat stejně jako v "pravém windows". Jsou tu však určitá omezení - nespustíte hry a programy používající akceleraci grafické karty. O virtualizačních nástrojích podroběni až později.

* Instalace systému jako dualboot. Pokud máte na disku (hdd) dostatek místa, nebo máte dokonce více disků (hdd) je možné nainstalovat OS linux "vedle" OS windows. Po spuštění PC máte možnost si vybrat spuštění jednoho z operačních systémů. Toto podrobněji probereme v následujících článcích o předinstalační přípravě.


Pokud by vás zajímali nějaké konkrétní programy, můžete se podívat na tento odkaz a nebo na tento odkaz. Samozřejmě tam není zdaleka všechen software.

Nyní vás ještě upozorním na jeden výrazný rozdíl mezi instalací software od windows. Snad veškerý software je možné stáhnout z domovských webových stránek, avšak primární instalace software v linuxu funguje na bázi zdrojů - něco jako "stahuj.cz". Linuxové distribuce obsahují "program", který zobrazuje seznam software ze zdrojů, který můžete nainstalovat. K tomu, aby mohl tento "program" vybraný software nainstalovat, je potřebné připojení k internetu. Váš vybraný software pak bude stažen ze zdrojů a automaticky nainstalován. Proto nestahujte software z webových stránek. To je až ta poslední možnost.

Nyní už máte přibližný přehled o všech možných i nemožných potížích, které by vás mohli překvapit. V dalších článcích už se začneme bavit, vybereme "správnou" distribuci a připravíme se na instalaci.

2 komentáře:

  1. Dobry den,jsem exwindousak uz skoro rok,chtel bych se zeptat,jaky efekt je kopii preklapeni oken,nebo jak se to menuje u visty.dekuji.email:wastingdouglas@volny.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, zaregistroval jsem Váš dotaz až nyní, ale i přesto Vám neporadím, protože nemám tušení jaký efekt máte na mysli.
    V managerovi compizu, ale jistě něco bude :)

    OdpovědětVymazat