Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

15) WINE - programy pro Windows

Pokud jste četli článek číslo 5 a 11, pak víte, že programy určené pro ms Windows nejsou za "normálních" podmínek instalovatelné v žádném jiném operačním systému než v operačním systému Windows.

Jak jsem Vás již několikrát upozornil před samotnou instalací, je nutné si uvědomit, zda se obejdete bez programů a her určených pro Windows, tedy s instalátorem program.exe. Vždy je lepší používat linuxové programy, než programy spouštěné v "emulátoru" (odborníci odpustí) WINE. Již z předchozích článků a z předchozí věty Vám je jasné, že programy určené pro Windows jsou instalovatelné v operačním systému Linux pod "emulátorem" WINE.

Než se pustíte do instalování programů pro Windows, ještě Vás nabádám, aby jste se poohlédli po linuxové alternativě programu. To, že existuje emulátor však neznamená, že dokáže spustit všechny programy a všechny hry pro Windows. Pesimisticky vzato, z programů bezchybně pracujících pod WINE, to je jen malá část existujích programů pro Windows a u her, to bude ještě horší. U her je to problém absence (nedokonalost) nejnovější verze DirectX.


Jaký program, jaká hra bude pod WINE správně pracovat? Ačkoliv existuje SEZNAM, v kterém najdete zda Váš program, Vaši hru, někdo před Vámi úspěšně nainstaloval, nemusí to vždy znamenat, že v aktuální verzi WINE to bude stejné. Naopak, pokud v seznamu Váš program, Vaší hru nenajdete, nebo bude označena jako nespustitelná, nemusí to nutně znamenat, že v aktuální verzi WINE to bude stejné. Proto je u programů, které nezbytně potřebujete pro svou práci dobré, jednoduše vyzkoušet zda bude funkční.

Jak "emulátor" WINE nainstaluji? Pokud jste si přečetli článek 11, o instalaci software, jistě nebudete mít žádný problém. Pro ty co si zmiňovaný článek nepřečetli napovím, instalaci provádíme pomocí Správce balíků, tedy nejjednodušší variantou instalace programů v Linuxu.

Jak "emulátor" WINE spustím? Ve většině distribucí se Vám v nabídce objeví možnost Wine, v které najdete pouze možnosti nastavení Wine, procházení nainstalovanými programy a odinstlaci nainstalovaných programů (viz. následnující obrázek). Program Wine se jako takový nijak nespouští, program Wine se "automaticky aktivuje" při kliknutí na windows instalátor program.exe. Wine umožní spuštění instalátoru a následně i nainstalované hře, tak jako byste program instalovali, spouštěli v ms Windows.



Kam se instalují nainstalované programy a hry? Pokud jste četli článek číslo 12, jistě budete vědět o čem mluvím, pokud řeknu, že veškerá nastavení včetně nainstalovaných programů a her se ukládají do nastavení "emulátoru" WINE, do skryté složky s názvem .wine, v Domovském adresáři.

Je možné nastavit verzi Windows pro program, který je určen např. pro Windows 98? Ano je to možné, viz. následující obrázek. Jedná se o nastavení WINE, které najdete po instalaci Wine mezi aplikacemi.



Je možné spouštět ve Wine programy určené pro DOS? Ne, programy a hry pro DOS ve Wine "emulátoru" nespustíte. Existují však programy pro emulaci těchto programů a her. Jedním z nejjednodušších je emulátor Dosbox. Instalace Dosboxu je stejná jako u "emulátoru" Wine. Nainstalujete program pomocí Správce balíků (viz. článek 11).

Pokud jste vášnivým hráčem her, existuje "emulátor" windows her Cedega, který vychází z Wine a je určen pouze pro spouštění Windows her v Linuxu. Nevýhodou tohoto programu je, že jako jeden z mála je placený.


Nyní po dvou trochu pesimističtějších tématech, Vás v následujících článcích upozorním na nepřeberné možnosti vzhledu v Linuxu a efekty vzhledu za pomocí programu Compiz Fusion.

Žádné komentáře:

Okomentovat