Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

8) Instalujeme linuxovou distribuci

Tak, a je to tu, den D nadešel.

Pokud budete instalovat linux jako dualboot, tedy budete chtít mít nainstalováno více operačních systémů (pravděpodobně windows a linux), možná vám vrtá hlavou, jak si vyberete operační systém. Odpověď je jednoduchá. Po spuštění počítače vám naběhne úvodní obrazovka operačního systému linux (GRUB), ve kterém se vám zobrazí možnost spouštění vašich nainstalovaných operačních systémů. Na následujícím obrázku vidíte základní vzhled Grubu distribuce Ubuntu 8.04. Při případném problému spuštění vašeho současného systému, nebo v případě, že se v nabídce nezobrazí, není velkým problémem tuto položku do seznamu zahrnout (viz. otázky na fórech vašich distribucí).



Nejdříve vám připomenu pár drobností, o kterých jsem psal v minulých článcích.
  1. Víme co je Linux?
  2. Rozmysleli jsme si co používáme nyní za free software na současném operačním systému a budeme schopni si zvyknout na linuxovou alternativu?
  3. Používáme "profi" software, hru a budeme schopni se s ní rozloučit (pravděpodobně) a najít náhradu?
  4. Vyzkoušeli jsme náš hardware z Live CD, popř. jsme se porozhlédli po internetu, zda náš hardware bude bezproblémový?
  5. Připravili jsme si zálohu důležitých dat?
  6. Defragmetnovali, popř. reinstalovali náš současný sytém v případě dualbootu?
  7. Chceme vyzkoušet a učit se novému operačnímu systému Linux?
Pokud na všechny otázky zněla odpověď ano, tak se můžeme pustit do samotné instalace. Nyní záleží jaké medium jste si stáhli. Zda jde o instalační médium, nebo Live CD. V případě instalačního média, po nabootování začneme hned s instalací a přeskočíme tím startování celého systému z CD,DVD. V případě Live cd, necháme cd nabootovat, nastartovat systém z cd a ve většině případů po zobrazení grafického režimu uvidíme na ploše ikonku s nápisem Install (viz. následující obrázek z distribuce Mandriva 2008). Na instalační ikonku klikneme a začíná samotná instalace systému z Live cd.


Snad kromě minimalistických distribucí jsou průvodci instalací opravdu jednoduchý a přehledný. Nemáte se téměř čeho bát. Nejdůležitější část nastává při výběru, popř. rozdělování disku.

U některých distribucí (např. OpenSuse) máte na začátku instalace možnost výběru grafického prostředí (viz. článek 6). Je jen na vás, které si vyberete. Moje doporučení je takové, vybrat si vždy základní, přednastavené grafické prostředí (předpoklad, že vývojáři distribuce se věnují především "svému oblíbenému" grafickému prostředí).

Následné kroky v instalaci distribuce se mohou v jednotlivých distribucích lišit. V některých distribucích nejdříve zadáváte své uživatelské údaje a v jiných se nejdříve instaluje systém a až posléze se zadávají údaje o vašich požadovaných nastaveních.


Základní nastavení:

Do těchto základních nastavení bych zařadil výběr země, jazyka, typ rozložení klávesnice (běžné české rozložení se nazývá QWERTZ, ve většině případů při nastavení českého jazyka je tato volba přednastavena), dále to může být nastavení středoevropského času.

Další důležitější volbou jsou nastavení jména uživatele a hesla uživatele popř. superuživatele (o tom v dalších článcích). Každopádně, ač se vám, především uživatelům windows, nemusí zdát jméno a heslo v operačním systému důležité (ve windows to tak bohužel bývá), v linuxu to je zcela naopak. Bez těchto položek, se v linuxových distribucích při správě systému neobejdete. Sami uvidíte, že to má své významné bezpečnostní opodstatnění. Takže, nezapomenout, ne ne ne!


Nejdůležitější nastavení:

V každé instalaci jakéhokoliv operačního systému je nejdůležitější část při výběru disku, rozdělení disku, formát disku (smazání všeho co je na disku) a následná instalace.
Až se dostanete do fáze, kdy po vás bude chtít systém vybrat disk, rozdělit disk, vždy velice pečlivě čtěte co po vás průvodce chce. Jedná se o fázi, kdy si můžete např. omylem vybrat disk, kde již máte nainstalovaný jiný operační systém a tím si ho smazat. Pokud si nejste jistí co po vás zrovna systém chce, raději instalaci odložte a najděte si potřebné informace. To platí především pro vás, kteří budete chtít instalovat linux, jako dualboot. Pokud jste rozhodnuti pro instalaci linuxu jako jediného systému, pak se vás to "příliš" netýká.

Možnosti rozdělení disku (disky):
Prakticky všechny "větší" distribuce linuxu mají při výběru, rozdělování disku před samotnou instalaci možnost, která za vás disk rozdělí (průvodce rozdělením disku, asistované rozdělení apod.), či možnost rozdělení "vlastními silami".


Jednoduchá varianta:

Pokud zvolíte, aby linuxová distribuce rozdělila disk za vás, pak je pouze nutné si vybrat disk, na který se distribuce nainstaluje.
Pokud chcete instalovat na disk, kde máte již nainstalovaný jiný operační systém, pak je nutné vybrat volnou část disku (viz. článek 7).
Pokud máte jiný operační systém na celém disku, pak bude nutné pomocí průvodce zmenšit velikost disku. Upozorňuji, že nesmíte přehnat zmenšování disku. Např. z 200 GB velkého disku, kde máte jiný operační systém nainstalovaný se zaplněním např. 60 GB, nezmenšovat na 61 GB. Nechte významnější rezervu např. zmenšete na 100 GB. Zmenšit disk můžete samozřejmě ještě před instalací pomocí specializovaných software (např. gparted , nezapomeňte defragmentovat před zmenšováním).

Složitější varianta:

Pokročilejší rozdělení disku, je rozdělení disku bez průvodce. Tím získáte jednu z mou oblíbených výhod, které neumožňuje rozdělení disku pomocí "průvodce rozdělením disku".


Nyní trocha teorie:

Disk či část disku, kam instalujete linux, se pomocí průvodce rozdělením disku automaticky rozdělí na dvě části. Jedná se o jednu menší část (bývá velká kolem 1 GB) nazývaná jako SWAP. Swap nahrazuje paměť RAM.
Zbytek disku je nejběžněji naformátován na linuxový formát EXT3 (windows format je NTFS) s označením / , kam se nainstaluje systém. Na tuto část se kromě systému také ukládají vaše vytvořená data (dokumenty, obrázky, hudba, filmy atd.). Pokud však chcete, aby se data ukládala odděleně (na jinou část disku, jiný disk), pak je možné vytvořit kromě části disku se swapem a ext3 s označením / pro systém, vytvořit také další část ext3 s označením /home , kam se budou ukládat vaše data (dokumenty, obrázky, hudba, filmy).
Co to bude znamenat? Pokud to přirovnáme k operačnímu systému windows, pak je to jako kdyby jste veškerá data v položce "Sdilené dokumenty nebo Dokumenty" měli zcela na jiném disku, ačkoliv to na první pohled vůbec nepoznáte. Toto má samozřejmě velký význam při případných problémem. Data zůstávají nedotknuta v části disku (na disku) označeném jako /home, na které nemá vliv případný problém v systému.Umožňuje reinstalaci systému aniž by se data smazala (v tom případě, pokud si nevyžádáte formát této části disku při rozdělování disku). Tato část má i další méně významné výhody, o kterých budu mluvit až později.

Pokud si troufáte na pokročilé (ruční, vlastní) rozdělení disku, pak je ideální rozdělit disk (volnou část disku) na tři části. Jak jsem uvedl výše, stačí i dvě, ale osobně preferuji rozdělení s částí /home.
Optimální je tedy rozdělení disku na tři části. Všechny tyto parametry vám při výběru vlastního rozdělení disku budou nabídnuta a sami si tyto parametry naklikáte.
  1. První část disku pro systém s označením / , formátem disku na EXT3 a velikostí disku mezi 8-15 GB
  2. Druhou část zvolíme pro "náhradní RAM" s označením SWAP , formát je automaticky SWAP s velikostí cca 1 - 2 GB (přibližně dvojnásobek vaší paměti RAM)
  3. Třetí část disku pro vaše data s označením /HOME , formátem disku na EXT3 , velikost disku => zbytek
  4. Někteří uživatelé linuxu si také vytvářejí čtvrtou část, kterou formátují na FAT32 - umožňuje bezproblémové sdílení dat mezi windows a linuxem - v linuxu se pak označí jako disk.
Pokud máte windows na disku (jiném disku) bude označen jako media, s tím nic nedělejte.


Na obrázku níže vidíte program gparted, na kterém je znázorněno moje rozdělení disku (pouze linux). V části sda1 je nainstalovaný systém (při instalaci se označuje /), sda2 je swap a sda3 je část pro data (při instalaci se označuje /home).



Souhrn, jak rozdělit disk:

1) instalovat linux jako samotný operační systém. V tomto případě záleží kolik máte na pc disků (hdd).

  • Jeden - Zvolte váš jediný disk
  • Více - S asistovaným rozdělením - zvažte velikost disku, na který bude systém nainstalován, ostatní disky budou v linuxu zobrazeny jako disky :). Pokud zvolíte vlastní rozdělení disku, je možné si nastavit /home, jako celý disk. Tedy můžete mít systém se swapen nainstalovaný na jednom disku a /home na jiném disku. Musíte zvážit velikosti a počet disků.
2) Instalovat linux na jiný disk, než je váš současný operační systém. V tomto případě se můžete řídit radami z bodu 1). Pouze si musíte dát pozor, aby jste při výběru disku, nevybrali disk s jiným operačním systémem.

3) Instalovat linux na disk společně s jiným operačním systémem. Pokud jste již reinstalovali váš současný operační systém a vyhradili volné místo pro linux, nebo jste již zmenšili disk před samotnou instalací (specializovaným softwarem), pak se vám volné místo zobrazí jako volný disk a tuto část zvolíte. V případě, že jste žádné místo neuvolnili, pouze jste defragmentovali, systém vám nabídne možnosti pro uvolnění části disku pro linux. Pokud, chcete využít vlastního rozdělení, doporučuji si uvolnit místo před instalací (reinstalací současného systému, úpravou pomocí specializovaného software).


Po instalaci budete vyzváni k restartu počítače a k vyjmutí CD, DVD. Po restartu by vám měl začít (po GRUBu) nabíhat váš nový operační systém.





























Dostanu se v případě dualboot do operačního systému Windows z Linuxu? Ano, dostanete a můžete dělat co chcete. Jedná se o utilitku ntfs-3G, která je již součástí distribucí linuxu a umožňuje práci na win NTFS discích. V Linuxu se vám zobrazí jako běžný disk.

Dostanu se v případě dualbootu z operačního systému Windows do Linuxu? Ne, musíte nainstalovat free utilitku pro "zviditelnění" linuxového formátu EXT3, EXT2 apod. Až poté uvidíte disk s Linuxem.


Zde máte podrobnější návod na instalaci některých distribucí linuxu:
Ubuntu, Mandriva, OpenSuse, PClinuxOS


V dalších příspěvcích se zaměříme na instalaci software a zabezpečení systému.

Žádné komentáře:

Okomentovat