Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

3) Je OS linux pro mě to pravé?

To je velice těžká otázka, ale určitě se dá na tuto otázku obecně odpovědět.

Linux je velice dobře použitelný pro uživatele, kteří se nebojí učit novým věcem. Jelikož u všech linuxových distribucí platí, že správa systému je odlišná od windows a programy pro winsows nejsou použitelné v linuxu. Programy s win instalátorem, které obsahují koncovku exe, nejsou "normálně" použitelné v linuxových distribucích. Existuje emulátor "wine", který některé programy a hry z windows dokáže spustit i v linuxu, ale toto nemohu doporučit.

Co z tohoto plyne? Uvědomit si, zda si chci rozšířit možnosti výběru OS a věnovat čas k naučení správě nového operačního systému. Uvědomit si zda je možné se obejít bez programů a her, které nyní používáte, popř. je možné je nahradit linuxovou alternativou.

Dalším problémem, který Vás může odradit od používání linuxu jsou hardwarové problémy. Jelikož OS linux není příliš rozšířen na desktopech - běžné uživatelovo pc :) (na serverech tomu je jinak), tak i někteří výrobci nepřipravují ovladače pro hardware a tak se v některých případech může stát, že můžete mít problém se zprovozněním hardwaru.

Co z tohoto plyne? Uvědomit si, že hardware, který jste si pořídili a častokrát použili CD, ze kterého jste nainstalovali ovladače (pro windows) v linuxu použít není možné (až na vyjímky). Proto je důležité porozhlédnout se po základních informacích o hw, který by mohl být problémový (častokrát to může být usb modem, grafická karta, wifi .... ), než se bezhlavě pustíte do instalace některé linuxové distribuce. Pro linux existují vlastní ovladače, které ve většině případů není nutné nijak instalovat -> "automaticky se nahrají" (hodně hrubě řečeno) při prvním spuštění. V některých případech Vás systém sám upozorní na instalaci ovladačů, které systém sám nainstaluje po Vašem potvrzení.

Pokud se tedy nebojíte učit novým věcem, jste ochotni vyzkoušet nový systém vč. nových programů (nejste vázáni na určitý program, hru), pak se můžete začít pomalinku porozhlížet po vhodných distribucíh.

V dalších článcích se začnu trochu hlouběji věnovat samotnému výběru vlastní distribuce a podrobněji vás upozorním na možné problémy týkající se hardware a software.

Žádné komentáře:

Okomentovat