Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

7) Předinstalační příprava

Tak jsme si vybrali jednu z distribucí linuxu a teď ji stáhneme. jistě jste se již porozhlédli po domovských stránkách vaší distribuce a našli sekci download. Nyní záleží, kterou distribuci jste si vybrali a jaké nabízí možnosti verze ke stažení a v jaké úpravě. Zde popíšu varianty, se kterými se můžete setkat, samozřejmě všechny varianty nemusí být u každé distribuce.


Médium distribuce:

Live CD, DVD - medium s možností bootování do distribuce (linux na zkoušku viz. článek 4)
Instalační CD, DVD - medium pouze s možností instalace

Pokud chcete instalovat linuxovou distribuci na pc s připojením k internetu, je bezdůvodné využít DVD. To pouze v případě, že připojení k internetu máte velice pomalé či máte přísné datové omezení (v současné době už snad není žádný poskytoval, u kterého by byl problém stahování dat v řádech MB vyjímečně desítek MB).

Pokud chcete instalovat linuxovou distribuci na pc bez internetu, pak jedině použít DVD - možná instalace software z DVD (viz. článek 4).


Verze distribuce:

Některé distribuce vám nabídnou verzi distribuce na 32 bit nebo 64bit procesor. Pokud nemáte tušení jaký typ máte vy, nic nezkazíte výběrem 32 bit (opačně to nepůjde ). Můžete to zjistit např. i verzí windows, které vlastníte. Také rozděluje svůj operační systém na 32bit a 64bit. Pokud vaše linuxová distribuce nespecifikuje, pro který typ procesoru je distribuce, pak bude s největší pravděpodobností 32 bit.

Pokud máte vybráno můžete stahovat. Linuxovou distribuci stáhnete v jednom souboru s koncovkou .iso. Tento jediný soubor pak musíte vypálit ve vašem vypalovacím software jako obraz, ne jako data. Většina software vypalování ISO obrazů podporuje. Pokud váš software nepodporuje tento typ vypalování, doporučuji navštívit servery stahuj.cz, instaluj.cz nebo slunečnice.cz a vyhledat vypalovací program s touto podporou.


Před instalací:

1) Pokud jste si stáhli tzv. Live CD/DVD a správně vypálili, nic vám nebrání si toto Live CD vyzkoušet. Nejdříve je nutné mít v BIOSU nastavené jako první bootování z CD/DVD mechaniky. Pokud nevíte zda máte nastaveno první bootování z CD/DVD mechaniky a ani nevíte jak to nastavit, udělejte jednoduchou věc, zkuste Live CD nabootovat (nastartovat). Pokud máte mechaniku v BIOSU nastavenou jako první, Live CD vám začne bootovat. Pokud ne, nastartuje vám současný operační systém.
Jak Live CD nabootujeme? Nyní ve vašem spuštěném operačním systému vložte cd s distribucí do CD/DVD mechaniky a restartujte. Při spouštění počítače by vám měla najet vaše distribuce linuxu (např. jako následující obrázek - PClinuxOS 2007)





Live CD nenastartovalo? Ve většině případu při startu pc se zobrazí "nějaké" logo a u něho bývá zobrazen nápis klávesy, díky které se vám spustí BIOS (bývají to klávesy Fx, Del, Esc). Pokud se do BIOSu dostanete dávejte pozor! Pokud si nejste jistí tím co děláte, raději řekněte někomu zkušenějšímu.

2) Pokud jste si stáhli instalační CD/DVD, nabootování je stejné jako u Live CD/DVD s jediným rozdílem, po startu CD/DVD se systém začne instalovat (např. jako na následujícím obrázku z distribuce OpenSuse 11).




Než však začnete instalovat svoji distribuci, ať z Live CD/DVD nebo instalačního CD/DVD je potřebné se zamyslet jak a kam má být vaše linuxová distribuce nainstalovaná.

  • Mám pc s jedním či více disky?
  • Chci instalovat linux jako jediný systém?
  • Chci instalovat linux s windows na jeden disk?
  • Chci instalovat linux na samotný disk a windows mít na jiném disku?
  1. Pokud chcete instalovat systém jako jediný systém, pak můžete přejít na další článek o instalaci.
  2. Pokud chcete instalovat linux na jiný disk než win, pak je pouze nutné si data s disku kam budete chtít nainstalovat linux zazálohovat, přesunout vaše data.
  3. Pokud chcete nainstalovat linux na stejný disk vedle jiného operačního systému (pravděpodobně windows), pak je nejideálnější windows reinstalovat (při instalaci windows si rozdělit disk na dvě části a jednu část nechat volnou pro váš budoucí linux), nebo windows defragmentovat (z důvodu zmenšení velikosti disku pro windows při instalaci linuxu - na uvolněnou část se instaluje linux).

V dalším článku se již vrhneme na samotnou instalaci distrubuce.

Žádné komentáře:

Okomentovat