Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

9) Poinstalační úpravy

Než se začneme věnovat zabezpečení linuxových distribucí a instalaci software, ještě si krátce povíme, co bude potřebné vykonat po instalaci vaší distribuce, aby jste mohli začít plně pracovat s vaším linuxem. Bude nutné projít následující body.

  1. Nastavení připojení k internetu
  2. Instalace ovladačů grafické karty popř. wifi
  3. Instalace obranného software
  4. Nastavení zařízení pro tisk a skenování
  5. Nastavení ostatních zařízení
  6. Instalace kodeků
  7. Doinstalování vámi požadovaného software, který není nainstalován hned po instalaci distribuce
  8. Úprava vzhledu a nastavení Compiz Fusion

Je pravděpodobné, že nebudete muset procházet všechny výše zmiňované body, jelikož velice záleží na vybrané distribuci a vašem hardwaru a zvoleném software.


Nastavení připojení k internetu velice záleží na vašem typu připojení (viz. článek 4).

U instalace ovladačů záleží na vaší grafické kartě a verze distribuce. U některých distribucí je vám nabídnuta po prvním spuštění systému instalace ovladačů gr. karty. U jiných je nutné vyhledat ovladače v repozitářích, zdrojích (Synapticu, Adeptu - o tom později) (viz. článek 4).

Instalace obranného software v linuxu funguje trochu jinak, především oproti os windows, mnohem snadněji a přesto je bezpečnost os linux mnohem vyšší. Prakticky se jedná jen o instalaci "firewallu" (o tom hned v následujícím článku).

Zařízení pro tisk a skenování je nutné po instalaci vyhledat a nastavit. Většina distribucí má sekci pro správu zařízení s položkou TISK. Tam si vyhledáte a potvrdíte vaše zařízení. Ke skenování slouží program XSane (bývá nainstalován hned po instalaci - o tom později).

Ostatní zařízení nastavujete podle toho o co se jedná :) . Obecně se dá říci, pokud zařízení funguje, hned po připojení máte po problémech (např. web kamery, game pady atd.). Pokud zařízení nefunguje ihned po připojení, můžete mít problémy. V tomto případě můžete vyzkoušet restart, aby jste vyzkoušeli zda jádro linuxu obsahuje ovladače pro váš hardware. Aby se ovladače z jádra linuxu nahráli.

U některých distribucí bude třeba nainstalovat kodeky (některé distribuce již kodeky obsahují). Některé přehrávače již obsahují vlastní (interní) kodeky, pak není nutná doinstalace žádných externích kodeků. Některé přehrávače neobsahující kodeky, avšak nabídnou při prvním spuštění automatické vyhledání a instalaci kodeků. Další možností je doinstalace externích kodeků.

Jak jste si již jistě všimli, hned po instalaci na vás číhá základní balíček software, s kterým již můžete začít pracovat. Většinou se jedná o jeden druh software z každé sekce (grafika, kancelář, internet, video, hudba), který však nemusí zcela vyhovovat každému. Pak můžete začít vyhledávat software v repozitářích (Synaptic, Adept).

Úprava vzhledu vašich distribucí je možná prakticky "totálně". Distribuce linuxu umožňují obrovskou variabilitu své úpravy vzhledu. Pokud máte dostatečně výkonnou grafickou kartu, můžete spustit Compiz Fusion (efekty vzhledu), se kterými můžete váš systém "roztančit" (o tom později - viz. záznamy z Youtube na spodní straně blogu).

Žádné komentáře:

Okomentovat