Co je cílem blogu?

Seznámit Vás, linuxoví začátečníci, s operačním systémem GNU/Linux. Po přečtení PRŮVODCE LINUXEM, byste měli být schopni si Linux vybrat, nainstalovat, spravovat a pracovat.

PRŮVODCE LINUXEM pro začátečníky (new)
PRŮVODCE LINUXEM pro pokročilé

16) Vzhled systému

Nyní si řekneme o možnostech vzhledu distribucí Linuxu. Pokud jste se poohlédli po obrázcích jednotlivých distribucí vyladěných "ku oku svému", pak již máte představu, co vše je možné v Linuxových distribucích upravovat. Zjednodušeně řečeno, je možné upravovat téměř cokoliv.

Hlavním předpokladem "snadnosti" úpravy vzhledu je výběr grafického prostředí (viz. článek 6). Pokud jste si vybrali distribuci z grafickým prostředím GNOME či KDE, pak samotné úpravy budou velice jednoduché. Všechny úpravy budete provádět v průvodcích, pomocí táhnutí myši, pomocí výběru ze seznamu, zkrátka, vše si naklikáte. Pokud vlastníte distribuci s odlehčeným grafickým prostředím, neznamená to, že nemůžete vše upravovat, jen některé pokročilejší úpravy mohou být trochu hůře proveditelné než v GNOME a KDE.

Jak popsat co vše můžete v distribucích Linuxu upravovat, když můžete prakticky cokoliv? Rozdělím tyto možnosti na pět základních bodů.

1. PANELY:

Počet: Ať máte ve vašem grafickém prostředí (distribuci) jeden nebo dva základní panely, vždy si počet panelů můžete změnit, prakticky na jakýkoliv počet. Umístění panelů také záleží na Vás. Počet panelů není omezený na "počet stran Vašeho monitoru" :). Předpokládám, že všichni máme monitory obdelníkového tvaru, tedy čtyři strany. Pokud uznáte za vhodné je možné na každou stranu vložit, prakticky jakýkoliv počet panelů navršených na sebe.

Vzhled: Možné je měnit barvu panelů, možné je nastavit tapetu panelům, nastavit stupeň průhlednosti, stejně tak je možné nastavit šířku panelů.

Vlastnosti: Můžete nastavit automatické skrývání panelů, nebo skrývání panelů pomocí tlačítka (panel se stáhne na jednu ze stran).

Aplety: Aplety jsou drobné aplikace, které si vyberete ze seznamu apletů, do kterého se dostanete kliknutím pravým tlačítkem myši na panel. Díky apletům "panel ožije". Vše co vidíte na panelech jsou aplety. Tyto aplety můžete z jakéhokoliv panelu odstranit, stejně tak je můžete na jakýkoliv panel vložit. Aplety se neomezují na jedno vložení, můžete aplety vložit do více panelů, nebo vícekrát na jeden panel. Jaké existují aplety? Základní nabídka je aplet, tlačítko pro vypnutí je aplet, oblast tray je aplet, oblast kde se zobrazují aktuálně spuštěné program je aplet, hodiny jsou apletem, "oznamovač" počasí je aplet atd.

Na následujícím obrázku vidíte 5 panelů v grafickém prostředí GNOME (Ubuntu 8.04) s nejrůznější velikostí, barvou, průhledností a aplety.



2. PLOCHA:

Jako v jakémkoliv jiném operačním systému, tak i v operačním systému Linux si můžete zvolit vaši tapetu, můžete zvolit i spořič obrazovky. Co však je neobvyklým jevem oproti ostatním operačním systémům, je možnost si zvolit počet ploch. Počet ploch znamená, že pomocí apletu na panelu, zobrazující Vámi stanovený počet ploch se můžete přepínat mezi jednotlivými plochami. Na každé ploše můžete mít spuštěné jiné programy. Na jedné ploše můžete mít spuštěný webový prohlížeč, na druhé ploše spuštěné video, na třetí spuštěný textový dokument apod. Mezi plochami se přepínáte pomocí apletu viz. následující obrázek.

Plocha číslo 2 v distribuci Mandriva 2008


Ikony: Ikony na ploše, stejně tak jako ikony v panelech, nebo ikony v nabídce aplikací je možno v grafickém prostředí GNOME a KDE přesouvat a kopírovat pouze přetáhnutím myši. V odlehčených grafických prostředích, tato možnost většinou není možná. V tomto případě se ikony tvoří kliknutím pravého tlačítka myši na zvolené místo (plocha, panel) a zvolí se možnost tvorby spouštěče (odkazu, zástupce apod.). Jedinou důležitou položkou je položka příkazu, kam se vloží název aplikace (viz. článek 12 - příkazy v terminálu), kterou chcete spouštěčem spustit. Tento způsob funguje i v grafickém prostředí GNOME a KDE. Přetáhnutím spouštěče a zkopírováním se v GNOME a KDE automaticky zkopíruje celý spouštěč, následně je možné i takto vytvořený spouštěč upravit. Máte možnost si pojmenovat a vložit libovolnou ikonku k vašemu spouštěči, stejně tak jako její popis.


Tvorba spouštěče (ikonky) v GNOME.


Aplikace na plochu: V Linuxu existuje spousta různých doplňků na plochu, které můžete využít ke zkrášlení Vaší plochy. Některé aplikace jsou určeny pro konkrétní grafické prostředí (viz. článek 11) např. aplikace Superkaramba pro KDE, ale také existuje spousta programů nezávislých na distribuci jako je alterantiva Superakaramby Conky, nebo drobné "blbůstky" jako jsou v aplikaci Screenlets nebo Google Gadgeds.
Dalšími oblíbenými aplikacemi na plochu jsou docky známé především z Mac OS. Pro Linux existují např. aplikace Cairo-dock, Kiba-dock nebo Avant Window Navigator.

Cairo-dock


3. SPRÁVCE SOUBORŮ:

Někteří z Vás se již jistě porozhlédli po stránkách distribucí, jejich fórech či stránkách věnujících se Linuxu. Možná jste se tak setkali s pojmem Nautilus nebo Konqueror. Právě tyto dva správce souborů najdete především v grafickém prostředí GNOME (Nautilus) a KDE (Konqueror, Dolphin). Na následujícím obrázku vidíte Konqeror z KDE (distribuce PClinuxOS 2007). Stejně jako plocha i tito správci souborů jsou velice dobře upravitelní. Co se týká vlastností postranního panelu, jeho skrytí nebo naopak rozšíření. Pozadí správce souborů je taktéž měnitelné podle Vaší potřeby. Samozřejmě i zde můžete upravovat ikony, ať jejich velikost, rozmístění, jejich popis, tak i můžete si vyměnit samotnou ikonu za jakoukoliv jinou, nebo nastavit ikonu Vaší. Samozřejmostí je možnost nastavení i seznamu.



4. VŠEOBECNÝ VZHLED:

Co myslím všeobecným vzhledem? Jedná se o nastavení tématu pro vaši distribuci. Tedy základní vzhled celého systému. Může to být barva lišt programů, druh lišt nebo jejich barva, typ a velikost písma. Dále to může být typ ikon, typ kurzoru, barva vstupních polí atd.


5. COMPIZ FUSION:

O Compiz Fusion v následujícím článku. Jde o vzhledovou třešničku na linuxovém dortu.
Pokud jste nedočkaví, můžete se podívat na dolní část tohoto blogu, kde najdete záznamy z youtube.

Žádné komentáře:

Okomentovat